· 

"Hoe nachtrust een gadget wordt" – NRC artikel met Winni Hofman van Somnio

 

 

Er worden meer en meer gadgets en apps uitgebracht die inspelen op gezond slapen. Fijn dat het er aandacht is voor het belang van gezonde slaap! Maar in hoeverre kunnen gadgets hierbij helpen? Dat wordt onderzocht in NRC artikel ‘’Hoe nachtrust een gadget wordt’’, verschenen op 16-09-2019. Slaaponderzoeker Winni Hofman van Somnio werd voor het artikel geïnterviewd. 

 

 

Omdat het artikel alleen beperkt toegankelijk is (je mag 3 artikelen gratis lezen), lees je hieronder 2 punten die in het artikel naar voren komen.

 

Ondersteuning om goede slaapgewoonten vast te houden

 

Het gebeurt vaak dat de slaap wat wordt verwaarloosd. Als je tot laat uitgaat of nog een extra aflevering kijkt op Netflix lever je al snel slaapuren of -kwaliteit in. Dat merk je overdag. Een slaapgadget kan deze indruk bevestigen of versterken en je zo motiveren om dit gedrag te vermijden. Met de juiste motivatie en intentie om op goede slaapgewoonten te letten kan een gadget ondersteunend werken. 

 

Quickfix voor chronische slaapproblemen?

 

Wat als het niet gaat om het verwaarlozen van de slaap, maar om chronische slaapproblemen? Kunnen gadgets dan ook helpen? Omdat veel slaapgadgets pas kort op de markt zijn, zijn er nog weinig onafhankelijke wetenschappelijke studies die de effecten hiervan onderzocht hebben. Slaapexpert dr. Winni Hofman, slaaponderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en oprichter van de Somnio slaaptherapie uit twijfels over het nu van slaapgadgets bij slaapproblemen: „Het kopen van een apparaat of app wordt vaak gebruikt als quickfix, een te makkelijke snelle oplossing, terwijl het aanpakken van slaaptekort vaak ingewikkelde gedragsveranderingen vergt.” De beste manier om beter te leren slapen is volgens Winni nog steeds de cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid.