· 

Slaap bevordert aanmaak van ‘ondersteunende’ zenuwcellen

Slaaponderzoekers ontdekten in een recente studie met muizen dat slaap de aanmaak van zenuwcellen bevordert die myeline aanmaken. Myeline is een stof die verbindingen tussen zenuwcellen in het brein en ruggenmerk beschermt en belangrijk is voor de informatieoverdracht tussen zenuwcellen.

 

 

Onderzoekers van de University of Wisconsin, Madison, vergeleken de gen-activiteit van cellen die myeline aanmaken, zgn. oligodendrocyten, in muizen die sliepen en muizen die wakker gehouden werden. Uit eerdere onderzoeken was al bekend dat bepaalde genen actief worden tijdens de slaap en uitgeschakeld worden tijdens de waakperiode. Tot nu toe wist men echter nog niet hoe slaap specifieke soorten cellen beïnvloedt.

 

Uit het onderzoek bleek dat de gen-activiteit in slapende muizen de aanmaak van myeline en myelineproducerende cellen bevorderde. In de muizen die wakker werden gehouden, werden juist genen getriggerd die een rol spelen bij de cellulaire stressreactie en celdood.

Volgens de onderzoekers kunnen deze bevindingen meer inzicht geven in de rol van slaap in herstel en groei van de hersenen.

 

De onderzoekers speculeren dat extreem of chronisch slaaptekort wellicht sommige symptomen van multiple sclerose (MS) zou kunnen verergeren. MS is een aandoening waarbij de myeline om de zenuwcellen heen steeds meer beschadigd raakt. Welke invloed slaaptekort werkelijk op MS heeft moet uit verder onderzoek blijken.

 

Het onderzoek vescheen in het Journal of Neuroscience.

Bronnen: MNT, Eurekalert