Slaapmiddelen lossen het slaapprobleem niet op, maar verdoezelen het alleen maar. De oorzaak van het probleem wordt niet aangepakt.
Sinds 2009 worden slaapmiddelen daarom alleen nog maar in zeer speciaal omschreven gevallen vergoed in het basispakket van de zorgverzekeringen. Het gaat hierbij om de slaappillen die het meest worden voorgeschreven, de zogenaamde benzodiazepinen.
Waarom worden slaapmiddelen niet langer vergoed?
De belangrijkste argumenten van het ministerie van Volksgezondheid zijn:
De minister wees er op dat bij langdurig gebruik van benzodiazepinen vele nadelen zijn te verwachten, zoals coördinatiestoornissen, slappe spieren, concentratieproblemen, sufheid, geheugenstoornissen, gewenning en afhankelijkheid.
Ook in de officiële richtlijn voor huisartsen staat dat “slaapmiddelen alleen in noodsituaties kortdurend, d.w.z. niet langer dan 2 weken, gebruikt dienen te worden”. Desondanks wordt slaapmedicatie het meest gebruikt om slaapproblemen aan te pakken.
Wetenschappelijk is duidelijk aangetoond dat voor chronische slapeloosheid een slaapmiddel geen oplossing is en dat een gedragsmatige slaaptherapie beter werkt. In tegenstelling tot slaapmiddelen, pak je met een slaaptherapie het slaapprobleem bij de bron aan. Daardoor kan je je slaappatroon blijvend verbeteren.
Lees ook:
Melatonine is een natuurlijk hormoon en speelt een belangrijke rol in de werking van de biologische klok. Is het verstandig om melatonine als slaapmiddel in te nemen? Lees meer
's Nachts wakker liggen en niet meer in slaap kunnen komen is een probleem wat heel veel mensen kennen. Slapeloosheid is goed te behandelen. Lees meer
Slaappillen kunnen tijdelijk helpen, maar verdoezelen alleen de symptomen. Met een slaaptherapie pak je de bron van het slaapprobleem aan.
Slik je slaappillen en kan je niet meer zonder? Wil je ervan af? Gedurende een slaaptherapie kan je de medicijnen voorzichtig afbouwen. Lees meer