· 

Even een tik op de snooze knop en dan weer lekker verder pitten...

Veel mensen vinden het heerlijk om als de wekker ’s morgens gaat de snooze knop in te drukken en zich weer lekker om te draaien. De ‘snooze’ instelling is meestal afgesteld op ongeveer 9 minuten. Dus zo’n 9 minuten later gaat de wekker weer af. Ahhh....... uit dat ding! Zo, nu kunnen we tenminste nog eventjes slapen.

 

Maar is snoozen eigenlijk wel zo goed voor je gezondheid?

 

Het beste is om zoveel mogelijk in een aaneengesloten stuk te slapen en op natuurlijke wijze wakker te worden. Tijdens de slaap doorlopen we een aantal cycli van lichte slaap, diepe slaap en aan het einde van een cyclus de REM-slaap of droomslaap. Het is heel normaal om na het einde van een REM-periode even wakker te worden. Meestal is dit zo kort dat we ons dat niet eens bewust herinneren. De hersenactiviteit tijdens de REM-slaap lijkt meer op de activiteit van de hersenen als we wakker of hooguit in lichte slaap zijn. Het kost dan  minder moeite om wakker te worden dan wakker worden uit de diepe slaap. Uit de diepe slaap wakker worden kost de meeste moeite en als dat gebeurt voelen we ons vaak slaapdronken.

 

Je biologische klok

Na de REM-slaap begint de volgende cyclus weer opnieuw met lichte slaap. Het is dus eigenlijk het meest natuurlijk om zonder wekker wakker te worden na de laatste REM-periode. Helaas is dat voor de meesten van ons niet weggelegd. We hebben een wekker nodig om op tijd wakker te worden en verstoren daarmee ons natuurlijke ritme. Dit natuurlijke ritme wordt aangestuurd door de biologische klok. De slaap die we nog erbij krijgen als we snoozen is van slechte kwaliteit en draagt absoluut niet bij aan een gezonde slaap. Integendeel: regelmatig snoozen zorgt er voor dat we onze eigen biologische klok gaan tegenwerken. Bovendien voel je je vaak minder uitgerust en meer vermoeid.

 

Niet doen, dus, dat snoozen! Maar het is natuurlijk wel erg verleidelijk... Hoe kunnen we nu aanleren om op te staan zonder eerst te snoozen?

 

Een paar tips:

  • Zet je wekker verder weg, zodat je er niet makkelijk bij kunt om op de snooze-knop te drukken.
  • Geef jezelf een beloning (bijvoorbeeld iets lekkers bij het ontbijt) als het je lukt om meteen op te staan.
  • Heb je misschien het gevoel dat je te weinig slaap krijgt? Probeer om vroeger naar bed te gaan. Verander je bedtijd heel geleidelijk, bijvoorbeeld met een kwartier per 2 dagen, om aan de vervroegde bedtijd te wennen.