Zondag, 27 oktober 2024, gaat de wintertijd in. De klok wordt in de nacht van zaterdag op zondag een uur teruggezet van 03:00 naar 02:00 uur. Dit heeft natuurlijk invloed op je slaap- en waakritme.
We krijgen op zondag gelukkig een extra uurtje slaap, wat het minder zwaar maakt dan het wennen aan de zomertijd. Voor de meeste mensen is het ook makkelijker om een uur later te gaan slapen en wakker te worden dan een uur eerder. Toch moet je interne klok zich aanpassen aan de tijdswisseling, wat tijdelijk tot vermoeidheid kan leiden. Als je daar in voorgaande jaren last van hebt gehad, kan het helpen om je hierop voor te bereiden:
Pas je bed- en eettijden stapsgewijs aan
Begin enkele dagen voor de tijdswisseling met het aanpassen van je bedtijd. Je kunt bijvoorbeeld vrijdag en zaterdag een half uurtje later naar bed gaan en opstaan, of dit in kleinere stappen doen door elke dag 15 tot 20 minuten te schuiven. Pas ook andere activiteiten, zoals je eetmomenten, aan op dit schema. Dit is ook handig voor kinderen..
Zet de klok al zaterdagavond terug
Zet je klokken thuis al op zaterdagavond een uur terug en probeer je normale bedtijd aan te houden. Houd zondag je gebruikelijke opstaantijd aan.
Goede slaapgewoontes
Als je onvoldoende slaapt, kun je meer last hebben van vermoeidheid na de tijdswisseling. Het is daarom extra belangrijk rondom de tijdswisseling voor goede slaapomstandigheden te zorgen. Vermijd dingen die je slaap verstoren, zoals cafeïne in de namiddag, zware maaltijden of laat eten, alcohol, en intensieve lichamelijke inspanning vlak voor bedtijd. Gebruik eventueel een reminder om de dag tijdig af te sluiten en te ontspannen voor je gaat slapen.
Toch moe? Doe het rustiger aan
Probeer de eerste dagen na de tijdswisseling niet te vol te plannen. Zo kun je wat gas terugnemen als je toch vermoeid bent. Houd er ook rekening mee dat je ’s avonds tijdelijk eerder slaperig kunt zijn.