Dromen zijn beelden, geluiden, soms zelfs geuren die we kunnen ervaren als we slapen. Vroeger dacht men vaak dat dromen boodschappen waren die de ‘goden’ aan ons wilden doorgeven. Dromen kunnen soms bizar zijn: je fietst bijvoorbeeld met een Engelse vriend door de Sahara en spreekt Chinees tegen hem. Maar wat is dromen eigenlijk?
Droom ik?
Hoewel niet iedereen zich een droom kan herinneren droomt iedereen. We dromen vooral in een periode van de slaap die de REM-slaap (Rapid Eye Movement) wordt genoemd. Tijdens de REM-slaap zijn de dromen levendiger dan in andere perioden van slaap. REM-slaap komt een aantal keren per nacht voor, maar duurt tegen de ochtend het langst, soms wel drie kwartier. Dat is waarschijnlijk de reden dat je je vooral ’s ochtends een droom herinnert.
Normale dromen herinneren we ons vaak maar kort. De herinnering aan de droom vervliegt dan al op het moment dat je de droom aan je partner wilt vertellen. Als je je veel dromen herinnert kan dat soms het gevoel geven dat je onrustig hebt geslapen.
Informatieverwerking in je hersenen
De inhoud van dromen heeft vaak iets te maken met wat we overdag hebben meegemaakt. Het is alsof informatie die we overdag hebben gekregen ’s nachts nog eens wordt 'afgespeeld'. We weten inmiddels uit wetenschappelijk onderzoek dat de slaap belangrijk is om nieuwe, overdag verkregen informatie op te slaan in het zogenaamde 'langetermijngeheugen'. Op deze wijze worden nieuwe, nog enigszins labiele, geheugensporen opgeslagen in het stabielere langetermijngeheugen. Dromen spelen daar volgens sommige onderzoekers ook een rol in.
Je nachtmerries de baas zijn
Nachtmerries zijn bijzonder levendige, nare of zelfs enge dromen. Kleine kinderen hebben vaker nachtmerries, maar ook volwassenen kunnen nachtmerries krijgen. Nachtmerries zijn in principe onschuldig, maar soms kan je er bijzonder veel last van hebben. Dit komt vooral voor als een nachtmerrie te maken heeft met een traumatische gebeurtenis.
Je kunt leren om iets in je droom te veranderen, iets wat ook gebruikt wordt bij de behandeling van nachtmerries. Meestal zijn we ons op het moment zelf niet echt bewust van het feit dat we dromen, maar tijdens zogenaamde lucide dromen weet iemand wel dat hij of zij op dat moment droomt.
Weet jij nooit wat je gedroomd hebt? Maar zou je dat graag willen leren? Hier een paar tips:
- Leg ’s avonds een simpel notitieboekje klaar en een pen
- Probeer meteen als je wakker wordt je een droom te herinneren
- Schrijf alles wat je invalt meteen in je boekje, een kleur, een emotie, een geluid
- Als dat een paar keer gelukt is probeer je om meer droomdetails te herinneren en dat op te schrijven